15 Ιουν 2009

Δίπλωσέ την!

Για τη ρημάδα την πρωτεΐνη λέω… Αυτή μπορεί να αναδιπλώνεται και να αποτελεί δομικό στοιχείο των άπειρων πραγμάτων που συνθέτουν τη ζωή αλλά ξέρουμε τόσο λίγα για την διαδικασία αυτή. Αν μάθουμε περισσότερα θα μειώσουμε τον πόνο της ανθρωπότητας: η Νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος των τρελλών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ), η νόσος Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, η πλαγία μυοατροφική σκλήρυνση, η νόσος του Χάντιγκτον, η νόσος του Πάρκινσον, και πολλοί Καρκίνοι και σχετιζόμενα με τον καρκίνο σύνδρομα, μπορούν να πολεμηθούν αν τις πολεμήσουμε εμείς, προσωπικά. Πλέον είναι εφικτό.

Το αρχαίον 1999, ξεκίνησε το SETI@home, ανοίγοντας το δρόμο για το grid computing, την συντονισμένη δράση πολλών προσωπικών κομπιούτερ μέσω web, για ένα κοινό σκοπό. Αυτή την εμπειρία κληρονόμησε το 2000 το Folding@home του πανεπιστημίου Stanford και την χρησιμοποιεί για να συνδέσει τους υπολογιστές των εθελοντών, να μοιράζει λίγη δουλειά στον καθένα (από την περίσσεια της υπολογιστικής μας δύναμης, μια που σπάνια χρησιμοποιούμε το 100% του μηχανήματός μας). Σκοπός, η μελέτη της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών.

Πρόσφατα έκανε νέο ρεκόρ συνδυασμένης υπολογιστικής δύναμης, με την βοήθεια 400.000 επεξεργαστών από εθελοντές. Όμως, κι αυτός ο αριθμός είναι μικρός. Μπείτε στη σελίδα του folding του Stanford, κατεβάστε το –ελαφρότατο- προγραμματάκι, αφήστε το να δουλεύει (χωρίς να ενοχλεί καμιά δουλειά μας) και βοηθήστε να μειώσουμε κατά μια, τουλάχιστον, γενιά τον χρόνο που απαιτείται για να προχωρήσει η έρευνα που αφορά όλους μας, αλλά κυρίως τα εκατομμύρια των ανθρώπων που νοσούν και ελπίζουν σε θεραπεία.

Όποιος θέλει μπορεί να το κάνει συμμετέχοντας με την ομάδα του adslgr.com, τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα εθελοντών, 53η σε προσφορά από τις περίπου 160.000 ομάδες που μετέχουν. Αλλά η ένταξη σε ομάδα δεν είναι απαραίτητη και παίζει ρόλο μόνο ευγενούς άμιλλας.

Η συμμετοχή μας, όμως, ΕΙΝΑΙ απαραίτητη.

Το ποστ αυτό είναι αναδημοσίευση ποστ του aerosol: http://aerosol.wordpress.com/2009/06/05/foldingstanford/
Θα επανέλθω σύντομα με περισσότερα επί του θέματος που συζητούσαμε.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εγκατεστησα Χριστινακι (συγκεκριμενα ο γιος μου, εγω δεν ξερω πολλα απο υπολογιστες).
Καλο βραδυ
Με αγαπη
Ευθυμια

Christina Linardaki είπε...

Τέλεια! Καλώς ήρθατε! Κι ας ελπίσουμε ότι με τη βοήθειά μας θα κάνουμε τη διαφορά...
Με πολλή αγάπη,
Χ.

Artistz είπε...

Χριστινα καλημερα.
Καταρχην μπραβο για το καταπληκτικο post που ανεβασες..δεν την γνωριζα τη συγκεκριμενη προσπαθεια,και μολις τωρα που το διαβασα μου φαινεται πολυ ενδιαφερον.
Για ολες σου τις αναρτησεις που καιρο ειχα να μπω στο blog θα ηθελα να σου γραψω κατι,αλλα θα το κανω σταδιακα..αλλωστε το ξερεις οτι σε διαβαζω και η γνωμη σου για οσα γινονται μου ειναι ιδιαιτερα χρησιμη..να σαι καλα..καλη σου μερα.
Αντώνης

Christina Linardaki είπε...

Τα μπράβο τα οφείλουμε στον aerosol που πρώτος έκανε την ψαριά. Χάρηκα πολύ που επέστρεψες στο blog σου τον τελευταίο καιρό κι εγώ σε διαβάζω (έστω αν δεν σχολιάζω πάντα), η φωνή σου είναι και φωνή μου.
Καλημέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Ευγενέστατη οικοδέσποινα, ευχαριστώ μεν, τα μπράβο δεν ανήκουν σε μένα δε! Είμαι κι εγώ ένας κρίκος ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες. Μάλιστα -το λέω με ντροπή- όταν πρωτοείδα το πρόγραμμα μου άρεσε αλλά το ανέβαλα ("αχ, ναι μωρέ, κάποια στιγμή πρέπει να..."). Τώρα, τουλάχιστον, "διπλώνω" σαν παλαβός! Μαθαίνουμε.