21 Οκτ 2011

Η πατρίδα σε κίνδυνο

Η «Εφημερίδα» του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών, την οποία έχει την καλοσύνη να μου στέλνει τακτικά φίλος μου, μέλος του Κέντρου, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο του πιο πρόσφατου τεύχους της άρθρο με τίτλο «Η πατρίδα σε κίνδυνο». Αντιγράφω την πρόταση που διατυπώνεται εκεί, όχι τόσο επειδή συμφωνώ, αλλά κυρίως επειδή είναι κάτι το διαφορετικό από τα χιλιοειπωμένα:

«Η «Εφημερίδα» ζητά από τους βουλευτές της μεγάλης πλειοψηφίας, που δεν ονειρεύονται την δια της εθνικής καταστροφής πολιτικοκοινωνική επανάσταση, να πάρουν τη γενναία απόφαση να εγκαταστήσουν μια Ενός Ανδρός Αρχή. Σαν τον Αισυμνήτη που ψήφιζαν οι αρχαίοι μας, τον δικτάτορα που όριζε η ρωμαϊκή δημοκρατία, όταν η πατρίδα βρισκόταν σε κίνδυνο.»

Και από το άρθρο του Α. Δροσόπουλου «Η πορεία για την αναστροφή» αντιγράφω:

«Σε χαλεπούς καιρούς, όταν κινδύνευε η συνέχιση της ύπαρξης μιας πόλης, οι αρχαίοι μας ψήφιζαν την παράδοση της εξουσίας σε ένα πρόσωπο για να λύσει τα προβλήματα κατά την προσωπική κρίση του. Και την επέστρεφε στις θεσμικές αρχές, οι οποίες συνέχιζαν να υπάρχουν χωρίς να διοικούν, όταν διεκπεραίωνε την αποστολή του. Πρόκειται για τον θεσμό του Αισυμνήτη τον οποίο ξεσήκωσε η Ρώμη των δημοκρατικών χρόνων και βάπτισε δικτάτορα.

Έναν τέτοιου είδους κυβερνήτη χρειαζόμαστε σήμερα. Με πατριωτισμό, ήθος και εγνωσμένη ικανότητα, στον οποίο να παραδοθεί το πρωθυπουργικό αξίωμα, με πλήρη ελευθερία του στον διορισμό και στην παύση των συνεργατών του και με την ψήφιση όλων των μέτρων που θα προτείνει κατά την κρίση του για την έξοδο της χώρας από την απελπιστική της κατάσταση».

Ο συγγραφέας σημειώνει και τρεις δικές του επιλογές, τις οποίες παραθέτω για να ικανοποιήσω τυχόν περιέργειά σας:

- Λουκάς Παπαδήμος, λόγω της τεράστιας εμπειρίας του των ευρωπαϊκών κυκλωμάτων
- Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, πρώην υπ. Οικονομικών που παραιτήθηκε όταν δεν εισακούστηκαν οι (φρόνιμες, όπως τις χαρακτηρίζει ο συγγραφέας) συστάσεις του
- Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος διοίκησε με ανθρωπιά μια μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση και θητεύει σε αξιόλογη κίνηση πολιτών.

Δεν έχω σχόλια.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"... κρατη εν διαλυσει οπως η ελλαδα απο εναν προεδρο αναζητουν την σωτηρια τους...Ημαρτυρολογικη ψυχοσυσταση του νεοελληνα θα βρισκη παντα την διεξοδο της σ' εναν "σωτηρα" ενω η κοινωνικη και πολιτικη υπαναπτυξη που επιβαλει το συνταγμα ως ¨"καταστατικος χαρτης" μπορει ανετα να συνεχιζεται επ' απειρον με "σοσιαλισμο" η οχι , δεν εχει σημασια..."
αποσπασμα απο ενα βιβλιο.

Ανώνυμος είπε...

Έναν τέτοιου είδους κυβερνήτη χρειαζόμαστε σήμερα. Με πατριωτισμό, ήθος και εγνωσμένη ικανότητα.............ο ευρων αμοιφθησεται...!!

libero είπε...

Μάλιστα, ένα δυνατό χαστούκι στην Δημοκρατία...

Ανώνυμος είπε...

Έχω σχόλια. Αλλά πραγματικά προτιμώ να μην τα γράψω σ' αυτόν το χώρο και τον λερώσω. Νά' σαι καλά.

Χουλκ είπε...

1. "να πάρουν τη γενναία απόφαση να εγκαταστήσουν μια Ενός Ανδρός Αρχή"
Για να καταλάβω, σήμερα δηλαδή τί έχουμε; "Εργω δημοκρατία"; Μου έχει διαφύγει κάτι;

2. "Με πατριωτισμό, ήθος και εγνωσμένη ικανότητα" .
Στη κατάντια, που βρισκόμαστε και υπό το κράτος των 'δημοκρατικών' εξουσιών, που βιώνουμε, ίσως και να μην άκουγα στραβά τη πρόταση. Δυστυχώς, όμως έχω χάσει πλέον τόσο τη πίστη μου, ωστε θεωρώ αδύνατον να βρεθεί και -κυρίως- να μπορέσει να αναδειχθεί ένα άτομο με τα προαναφερόμενα προσόντα. Σιγά μη κάτσουμε τώρα να μας κυβερνήσουν οι ηθικοί και ικανοί!!!

3. Συμπτωματικά, εδώ και κάμποσο καιρό θέτω και εγώ σε γνωστούς μου το ερώτημα για το ποιός πιστεύουν ότι θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει ουσιαστικά τη πατρίδα, αυτές τις δύσκολες ώρες. Για την ιστορία λοιπόν, τις περισσότερες προτιμήσεις φαίνεται να συγκεντρώνουν ο Αλ. Παπαδόπουλος και ο Βασ. Μαρκεζίνης.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, για τα πρακτικά, θα πω πως θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει ουσιαστικά τη πατρίδα, αυτές τις δύσκολες ώρες αν ο λαός της αποφάσιζε να ασχοληθεί με τα πολιτικά γεγονότα, να σταματήσει να ενημερώνεται από τις εφημερίδες και τα κανάλια και να μην ψάχνει κάποιον Πατερούλη που θα πάρει το βαρος από τους αδύναμους και φοβισμένους ώμους του.

Θα θυμήσω πως αυτοί που είναι ηθικοί και ικανοί για μένα ίσως δεν είναι για εσάς. Δεν υπάρχουν γενικώς και αορίστως ηθικοί και ικανοί (ελέω Θεού και αυταπόδεικτα), αν δεν αποσαφηνίσει μια κοινωνία με τη βούλησή της προς τα πού θέλει να πορευτεί. Αν δεν θέλει να το κάνει, ψάχνει για δικτάτορα και αρχηγό του κοπαδιού. Οπότε ας έχει την ειλικρίνεια να παραδεχτεί πως της πέφτει βαριά η δημοκρατία και πως θα την παραδώσει στον οποιονδήποτε με στεντόρεια φωνή της τσιγκλίσει την λίμπιντο.

Christina Linardaki είπε...

Το μόνο που μπορώ εγώ να σχολιάσω επί των δικών σας σχολίων είναι ότι αυτό που πληρώνουμε είναι η ανωριμότητά μας ως λαός... :(

santa maura είπε...

ο μονος που δεν φταιει ειναι ο λαος .
κι΄ο πιο προηγμενος λαος της ευρωπης ,εαν ειχε υποστει τοσο αναλγητη μεταχειρηση εξανδροπισμου που εχει υποστει ο ελληνικος λαος απο την αστικη του ηγεσια , σε πολυ λιγωτερο απο 100 χρονια θα μεταβαλλοταν σε αγελη πιθηκων . ποιος αλλος λαος θα αντεχε σχεδον 190 χρονια αναλογη μεταχειρηση?

Christina Linardaki είπε...

Αγαπητέ μου, δεν συμφωνώ. Πάντοτε ήταν καθήκον μας να δρούμε ως σκεπτόμενοι άνθρωποι και να μην καταρρέουμε μέσα στην ευδαιμονία μας, παραδίδοντας την αξιοπρέπειά μας. Δεν βλέπεις τι γίνεται στις εκλογές; Ποιος είναι αυτός που ψηφίζει, αν δεν είναι ο λαός; Και πάλι, ποιος είναι αυτός που δεν ψηφίζει; Πάντοτε υπάρχουν φωνές που ταρακουνούν, όπως αυτή που παραθέτεις στην ανάρτησή σου, αυτιά να τις ακούσουν δεν υπάρχουν.