6 Ιαν 2009

The Zeitgeist Movement

Ερωτήματα όπως αυτά της προηγούμενης ανάρτησης θέτει εν πολλοίς ο Jacque Fresco στο μανιφέστο του “Designing the Future”. Το μανιφέστο αυτό εντάσσεται στο κίνημα που ο ίδιος ονόμασε The Zeitgeist Movement, από τον όρο “zeitgeist” που εισήγαγε περί τα 1800 ο Herder προκειμένου να μεταφράσει στα γερμανικά το λατινικό “genius seculi” ή “πνεύμα της εποχής”. Ο Hegel αργότερα χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το κυρίαρχο πολιτισμικό περιβάλλον που προσδιορίζει μια εποχή στη διαλεκτική πρόοδο ενός λαού ή και ολόκληρου του κόσμου. Μολονότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα σε σχέση με περιόδους του παρελθόντος, ο Jacque Fresco τον χρησιμοποιεί για το παρόν και το άμεσο μέλλον. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος και για το Venus Project, την πιλοτική υλοποίηση κάποιων από τις ιδέες του για τον κόσμο του μέλλοντος σε μια μεγάλη έκταση στο Venus της Φλόριντα.

Κυκλοφόρησαν και κάποιες ταινίες με τον ίδιο τίτλο που κάποιους τους έφριξαν γιατί επιτέθηκαν στα θρησκευτικά τους πιστεύω, ενώ για κάποιους άλλους έγιναν “must”.

Δεν έψαξα επισταμένα για μια βιογραφία του Fresco, αν και όπου κοίταξα φέρεται ως designer/engineer. Είναι σίγουρα ένας τεχνοκράτης με ελάχιστη εκτίμηση για τη φιλοσοφία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, απ' όσα φαίνονται στο μανιφέστο του. Υπάρχουν ωστόσο και σημεία μέσα εκεί που φαίνονται να στέκουν. Θα αφιερώσω δυο-τρεις αναρτήσεις στη συζήτηση της προσέγγισής του, μια και έχει γίνει αρκετός ντόρος κι έχουν ασχοληθεί και κάποιοι φίλοι μου με αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: