2 Φεβ 2009

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον (2)

Συνεχίζω από την προηγούμενη ανάρτησή μου, ζητώντας συγνώμη για τις δύο σχεδόν ταυτόχρονες αναρτήσεις, αλλά είναι μέρες που ήθελα να γράψω για όλα αυτά και με εμπόδισε μια ίωση.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα sites για όσους γνωρίζουν αγγλικά, που ιχνηλατούν την ενοποιητική τάση για την οποία έγραφα στην προηγούμενη ανάρτησή μου, με ενδιαφέροντες και δημιουργικούς τρόπους. Θα παρουσιάσω εδώ μερικά, γιατί για μένα τουλάχιστον ήταν πραγματική έμπνευση:

* Big Picture TV (http://www.bigpicture.tv/)
Δωρεάν βιντεοθήκη ταινιών με συνεντεύξεις επιφανών εμπειρογνωμόνων, διανοητών, πολιτικών, δημοσιογράφων, οικονομολόγων, σχεδιαστών και διαφόρων επιστημόνων οι οποίοι μιλούν για θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

* The Forgiveness Project (http://www.theforgivenessproject.com/)
Σε μια εποχή που σκηνές βίας και εγκλήματος πλημμυρίζουν τις οθόνες της τηλεόρασης και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, το Forgiveness Project προβάλλει ιστορίες συμφιλίωσης: πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων που ανακάλυψαν ότι ο μόνος δρόμος να προχωρήσει κανείς είναι εκείνος που οδηγεί μακριά από το μίσος.

* Global Lives Project (http://www.globallives.org/)
Πρόκειται για τη συνδυασμένη προσπάθεια δημιουργών ταινιών, καλλιτεχνών, προγραμματιστών και απλών ανθρώπων απ’ όλα τα μέρη του κόσμου να δημιουργήσουν δέκα 24ωρες ταινίες-κολλάζ με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα πολλών διαφορετικών ανθρώπων. Οι ταινίες θα διατεθούν στο διαδίκτυο, μόλις ολοκληρωθούν, και θα προσφέρουν στους θεατές τους την ευκαιρία να βγουν από τη δική τους πραγματικότητα και να δουν την πραγματικότητα άλλων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

* KarmaTube (http://www.karmatube.org/)
Μια συλλογή από σύντομα βίντεο με κεντρικό μήνυμα «κάνε κάτι». Το όραμα των δημιουργών του site είναι να λειτουργήσουν αυτά τα βίντεο ως σημεία έμπνευσης για μεμονωμένα άτομα ή ομάδες παρακινώντας τα να αναλάβουν δράση.

* Kiva (http://www.kiva.org/)
Το Kiva συνδυάζει τη δύναμη του διαδικτύου με την ιδέα της μικροχρηματοδότησης, επιτρέποντας στους χρήστες να δανείσουν επιχειρηματίες στις υπό ανάπτυξη χώρες με ποσά ύψους $25. Το Kiva είναι η πρώτη 100% διαφανής πλατφόρμα δανεισμού του είδους και απτό παράδειγμα ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που είναι άμεσο και μη ιεραρχικό.

* Το μανιφέστο του Πότσδαμ (www.vdw-ev.de/manifest/index-en.html)
Το μανιφέστο είναι μια δήλωση τριών επιστημόνων, του Hans-Peter Durr, J. Daniel Dahm και Rudolf zur Lippe. Συνδέεται με το μανιφέστο των Bertrand Russell και Albert Einstein της 9ης Ιουλίου 1955 στο Λονδίνο: «Πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε με έναν νέο τρόπο». Το τελευταίο αυτό μανιφέστο, γνωστό και ως Russel-Einstein-Manifesto ήταν μια έσχατη έκκληση για έναν νέο τρόπο σκέψης που θα εγγυόταν την τέλεια απαγόρευση το πολέμου ως μέσου άσκησης πολιτικής και επίλυσης διαφορών. Η νέα εκδοχή (το μανιφέστο του Πότσδαμ – The Potsdam Manifesto) είναι ένα μίγμα επιστήμης, φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας που διατείνεται ότι η δημιουργικότητα, η διαφορετικότητα και η διασύνδεση είναι βασικά χαρακτηριστικά της ζωής και ότι το μέλλον είναι ουσιαστικά ανοικτό.

* The Vision Project (http://www.thevisionproject.org/)
Οι δημιουργοί αυτού του site πιστεύουν ότι κάτι υπέροχο πρόκειται να συμβεί στην ανθρωπότητα και διαμέσου αυτής. Όμως χρειαζόμαστε ένα όραμα για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Το Vision Project συλλέγει τα οράματα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και φυλές, ανθρώπων με πολύ διαφορετικούς τρόπους ζωής, διάσημων και μη, και μας προσκαλεί να καταθέσουμε το δικό μας.

Προσωπικά, όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω στη δυνατότητα ενός όμορφου μέλλοντος...

1 σχόλιο:

η Τοξότισσα είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά που μας παραθέτεις καλή μου. Θα δω τα επιμέρους σαϊτς για να δω περί τίνος πρόκειται ακριβώς.

Ωστόσο κρατώ αυτό: η δυνατότητα για ένα όμορφο μέλλον υπάρχει.
Η τάση η ενοποιητική, ανάμεσα στους λαούς υπάρχει επίσης.

Το θέμα είναι να μην έχουν πλέον δύναμη όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μπλοκάρουν τις παραπάνω τάσεις και δυνατότητες...

Αλλά κι αυτό είναι στο χέρι και στη σκέψη μας θαρρώ...