4 Μαρ 2008

Ο μύθος της μίας αλήθειας

Μέσα σε έναν τέτοιον κόσμο άπειρων αντανακλάσεων του Ενός, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για μία και μοναδική αλήθεια και μάλιστα οριοθετημένη. Ωστόσο μαθαίνουμε από νωρίς ότι υπάρχει μια αλήθεια υπερβατική, στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση. Μαθαίνουμε ακόμη ότι διαθέτουμε κυρίως τον νου ως εργαλείο αναζήτησης αυτής της φευγαλέας αλήθειας. Και τα δύο αυτά είναι μύθοι.

Τον μύθο της μίας αλήθειας τον δημιούργησαν τα κάθε λογής ιερατεία που επιμένουν να αγνοούν επιδεικτικά την εποχή που διανύουμε, την εποχή δηλαδή της προσωπικής θρησκείας και της προσωπικής αλήθειας ως πραγματικών αντανακλάσεων της Ζωής, προκειμένου να διαιωνίσουν την «αυθεντία» τους, χωρίζοντας έτσι τον κόσμο σε μυημένους, γνώστες, αφυπνισμένους (ή ο,τιδήποτε άλλο) και μη.

Είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι καθένας μας φυλάσσει και προτάσσει ψήγματα της αλήθειας, ισάξια. Ωστόσο αυτό ακριβώς συμβαίνει. Καθένας αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται ο κόσμος στο επίπεδο το οποίο αντιλαμβάνεται και ΟΛΑ τα επίπεδα είναι κρίσιμα συστατικά του Κόσμου. Δεν υπάρχει ένα επίπεδο πραγματικότητας και όλες οι άλλες απόψεις είναι απλοϊκές και ανακριβείς εκδοχές αυτού του μοναδικού επιπέδου. Καθεμιά είναι ακριβής άποψη ενός κατώτερου ή ανώτερου, πάντως ουσιαστικά σημαντικού επιπέδου πραγματικότητας.

Όσο για την πρωτοκαθεδρία του νου, αυτή κλονίζεται εύκολα είτε θεωρήσουμε τα μορφογενετικά πεδία του Rupert Sheldrake* είτε μιλήσουμε για κυτταρική μνήμη.

*«Αυτό που υποστηρίζω είναι η ύπαρξη ενός είδους μνήμης εγγενούς σε κάθε οργανισμό, την οποία αποκαλώ μορφογενετικό ή μορφικό πεδίο. Καθώς ο χρόνος κυλά, κάθε είδος οργανισμού δημιουργεί ένα συγκεκριμένο είδος συσσωρευμένης μνήμης. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι κανονικότητες της φύσης είναι αποτελέσματα μιας διαμορφωμένης συνήθειας. Τα πράγματα έχουν έτσι επειδή είχαν έτσι και στο παρελθόν. Το σύμπαν είναι ένα εξελισσόμενο σύστημα συνηθειών» / «Υπάρχει μια φαντασία, η φαντασία της ψυχής του σύμπαντος. Σε αυτήν εμπεριέχονται οι φαντασίες των γαλαξιών, των ηλιακών συστημάτων, των οικοσυστημάτων, των κοινωνιών, των ανεξάρτητων οργανισμών, των οργάνων, των ιστών κ.λ.π» - R. Sheldrake

Δεν υπάρχουν σχόλια: