Οι Ιδέες εφ' όσον μπορούν να είναι αντικρουόμενες μπορούν να παρουσιάζουν και ανταγωνιστική συμπεριφορά. Είναι αυτή που σπρώχνει τον φανατικό οπαδό μιας πεποίθησης στο να «βλάψει» αν μπορεί τον οπαδό μιας αντίθετης άποψης, ακόμα και όταν λογικά ο άλλος άνθρωπος δεν είναι απειλή. Και βέβαια μπορεί να μην είναι απειλή για τον άνθρωπο, οι «μιμητές» όμως των ιδεών του ενός αντιλαμβάνονται την απειλή μιας αντίθετης ιδέας και σπρώχνουν τον άνθρωπο-φορέα αυτής της ιδέας να πολεμήσει για λογαριασμό της. Πρόκειται για διαμάχη «μιμητικών» οργανισμών.
Η Αγορά, έχοντας συνειδητοποιήσει, ίσως πρώτη, τη μεταδοτική ιδιότητα των ιδεών έσπευσε να την εκμεταλλευτεί για το κέρδος, το οποίο αποτελεί ευγενές κίνητρο όσο μένει μακριά από την καταστροφική απληστία.
Υπάρχει και μια επιπλοκή εδώ. Οι σύγχρονες 'μελετημένες' από τις «Δυνάμεις της Αγοράς» , επιδημίες Ιδεών που πλήττουν ιδιαίτερα το μέρος εκείνου του πληθυσμού που με το ασθενέστερο 'ανοσοποιητικό' σύστημα. Τα παιδιά. Γι' αυτό και η πλειοψηφία των κρουσμάτων που είναι γνωστά ως «μανίες» παρουσιάζεται στον παιδικό πληθυσμό.
Σκεφτείτε τις σύγχρονες 'μανίες'. Μερικές είναι ανώδυνες, όπως η Δεινοσαυρομανία, άλλες είναι λιγότερο ανώδυνες όπως η Pockemon-μανία κτλ. Αν και όχι πάντα, τέτοιες μανίες που κατευθύνονται από την Αγορά δεν επιδιώκουν το συμφέρον των φορέων τους. Σ' αυτές τις περιπτώσεις ο τρόπος διάδοσης ξεφεύγει από τα κοινωνικά αποδεκτά όρια και γίνεται 'μολυσματικός' με την πιο επικίνδυνη έννοια της λέξης.
Τέτοιες καταστάσεις, αν και ήπιας μορφής, είναι συχνές στα σχολεία.
Δεν μπορώ να ξεχάσω ένα περιστατικό που έζησα στο δημοτικό τη δεκαετία του 70. Ήταν μόλις είχε βγει στην αγορά μια νέα κόλλα, «Yuppie» την έλεγαν για όσους θυμούνται. Με την κατάλληλη διαφήμιση η νέα κόλλα είχε 'κατακτήσει' το μαθητόκοσμο σε βαθμό ώστε να σημειώνονται περιστατικά προπηλακισμού προς εκείνους που χρησιμοποιούσαν την παλαιότερη κόλλα. Τέτοιο περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια μου μέσα την τάξη του σχολείου μου. Κάποιος συμμαθητής μου σχεδόν έφαγε ξύλο από τους άλλους επειδή δεν είχε (ο μόνος στα 32 παιδιά!) τη «νέα κόλλα». Το περιστατικό μου έκανε φοβερή εντύπωση. Θυμάμαι ακόμα και το όνομά του 'θύματος'. Προσωπικά δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Δεν είχα πάρει μέρος στον προπηλακισμό αλλά και δεν κινδύνευα αφού είχα και εγώ την «νέα κόλλα» στα χέρια μου… Επρόκειτο για περίπτωση «μολυσματικής» δράσης «μιμητικής» ιδέας οξείας μορφής.
Παρόμοια συμπτώματα 'μολυσματικών' ιδεών συναντάμε και σε άλλους χώρους, όταν οι αυθαίρετες ιδέες κυριαρχούν της λογικής. Μια κοινωνία που σου ζητά να είσαι IN μπορεί να είναι αποδεκτή. Μια κοινωνία που δεν σου αφήνει περιθώρια αλλά σε «απορρίπτει» αν δεν είσαι κάτι που θέλει, IN, πολιτικά ορθός, πατριώτης, φανατικός οπαδός κτλ. είναι επικίνδυνη.
Γι' αυτό: Προσοχή στις σκέψεις σας. Είναι μεταδοτικές. Προσοχή και στην άγνοια, είναι κι αυτή μεταδοτική.
[από την ίδια πηγή με την προηγούμενη ανάρτηση]
8 σχόλια:
Μα πώς μπορείς να απομακρύνεις το κέρδος από την απληστία; Δεν γίνεται.
Και αν αυτό ισχύει, τότε η μόδα, είτε πρόκειται για κόλλα είτε για μαλλιά και lifestyle, είναι επικίνδυνη.
Πράγματι, κέρδος χωρίς απληστία δεν γίνεται. Αλλά δεν χρειάζεται να συμφωνούμε κατ' ανάγκην και με όλα όσα λέει ο συγγραφέας. :)
Φυσικά και η μόδα είναι επικίνδυνη, το βλέπουμε και από το αποτέλεσμα: δημιουργεί outsiders, fashionistas, και γενικά χωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες, λες κι έχει κανένα νόημα όλο αυτό.
Ευτυχώς οι παρούσα σκέψη (λέμε τώρα) έχει copyright, με αποτέλεσμα να μην είναι ευκόλως μεταδοτική. :D
Μπα... "η αναδημοσίευση επιτρέπεται εφόσον αναφέρεται η πηγή". Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, άλλωστε. :)
Αυτός όμως απαγορεύει επικαλούμενος τον νόμο 2121/1993
Άρθρο 19: Παράθεση αποσπασμάτων
Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων από έργο άλλου νομίμως δημοσιευμένου για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που παραθέτει ή την κριτική της γνώμης του άλλου, εφόσον η παράθεση των αποσπασμάτων αυτών είναι σύμφωνη προς τα χρηστά ήθη και η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.
(από το λήμμα της wikipedia στο οποίο παραπέμπεις, αλλά ευχαριστώ πολύ γιατί δεν είχα το κείμενο του νόμου!)
Παρακαλώ :)
Το διάβασες όλο; :O
Φαίνεται όμως πως δεν το έχει διαβάσει αυτός. ;)
Χα χα χα! Έτσι φαίνεται. Να είσαι καλά liberάκι. Καλημέρα!
Δημοσίευση σχολίου